Riku Keski-Rauska

Pietarin tie kutsuu

Autonomian aikakaudella puhuttiin Pietarin tiestä; asioiden hoituminen edellytti pääsyä keisarin puheille. Pietarin tie tuotti tulosta, mutta aina se ei toiminut. Venäläistämiskaudella kävi ilmi, ettei keisarin myötämielisyys Suomea kohtaan ollutkaan rajatonta. Pietarin tie toimi, mutta vain silloin kun keisari antoi sen toimia.

Kylmän sodan päätyttyä tie hiljeni ja rämettyi. Tien tunkkaisuus konkretisoitui Helsinki–Pietari-rautatielinjalla. Pendolinojen sijaan kiskoja kulutti vanha Repin-juna. YYA-Suomen veteraanien keskuudessa muistot hedelmällisestä yhteistyöstä jäivät kuitenkin elämään.

Allegron ja Ukrainan kriisin myötä Pietarin tiestä on jälleen tullut houkutteleva vaihtoehto. Autonomian ajoista tilanne on sikäli muuttunut, että kansakunnan kokonaisedun sijaan tiellä kuljetaan rahan takia.

Nykyään tienraivaajina toimivat entiset pääministerit. Paavo Lipposen konsulttiura Nord Stream AG -kaasuputkiyhtiössä on osoittautunut todelliseksi kultakaivokseksi. Siinä, että veteraanipoliitikko kerryttää verotuloja ei ole mitään moitittavaa, mutta kytkeytyminen Kremlin työvälineeksi on jo toinen juttu.

Esko Ahon mahdollinen nousu Sberbankin hallitukseen näyttäytyy yhtälailla kyseenalaisessa valossa. Kyse on pankista, jonka suurin omistaja on Venäjän valtio ja jonka johtaja raportoi suoraan presidentti Putinille. Veroparatiisi-kytkentöjen lisäksi pankilla on kytkennät sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotelistoihin.

Ahon mukaan hänen roolinsa venäläispankissa ei ole poliittinen. Ehkä asia on näin.

Keskustan eduskuntaryhmässä Ahon varaan ollaan kuitenkin asettamassa poliittisia odotuksia. Kansanedustaja Lasse Hautala näkee nimityksen mahdollisuutena ojentaa ”öykkäröivää” EU:ta. Hautalan mukaan EU:n pakotepolitiikka on syynä suomalaisviljelijöiden ahdinkoon. Aivan kuten Janne ”Rysky” Riiheläinen on turvallisuuspoliittisessa analyysissään todennut, on Hautalan kohdalla syytä pohtia, ”kumpi olisi parempi asia: se, että kannanottaja ei ymmärrä mitä sanoo, vai se, että ymmärtää?”

Olettaisin, että Hautala ymmärtää, ettei pakotepolitiikassa ole kyse vain EU:n ”öykkäröinnistä”, vaan taustalla ovat Krimin miehitys, Itä-Ukrainan kriisi ja MH-17 matkustajakoneen alasampuminen.

Suomalainen maanviljelijä kärsii nykytilanteesta ja pakotteet – etenkin Venäjän vastapakotteet – iskevät pahasti Suomeen. Taloudellisista menetyksistä huolimatta lyhyen tähtäimen taloudellisten etujen kalastelu ja kaksilla korteilla pelaaminen kansainvälisten pelisääntöjen, EU:n eheyden ja Ukrainan suvereniteetin kustannuksella ei ole kestävää politiikkaa. Niin kauan kun Venäjä on voimapolitiikan ja plutokratian tiellä, elämme epävakauden aikakautta.

Aikakauden henki tuo mieleen marsalkka Mannerheimin toteamuksen: ”Niin, kaikki viittaa siihen, että poliitikkojen häikäilemätön kaupankäynti vallasta ei vain onnistu ennen pitkää hävittämään kauniita menneiltä sukupolvilta perittyjä traditioita, vaan ajaa vähitellen heidän kansansa perikatoon.”

Vallan sijaan nyt on kyse rahasta. Sopii toivoa, että järki ja kohtuullisuus voittavat alaa niin entisten kuin nykyistenkin poliitikkojen keskuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos! Tärkeä aihe. Toisaalta jos Suomea muutetaan omin voimin yhä enemmän Nykyvenäjän kaltaiseksi valtioksi ilman aitoa parlamentarismia niin sekin on eräänlaista suomettuneisuutta. Minä näen markkinaliberalismin yhdistetynä arvokonservatismiin voimana joka putinisoi Suomea.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tämä on niin mielenkintoinen blogi, että sitä voisi suositella Suomineito 100 v 2017 -teemasivulle: http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Olisi hölmöä osoittautua yhdistyneen ihmiskunnan heikoimmaksi lenkiksi ja antaa periksi pahalle viime hetkillä ennen voittoa jälkistalinisti-putinistien epätoivoisen viivytystaistelun ja epäuskottavien loppu-uhoilujen korahdellessa kuin sivistyksen pariin eksyneen citykarhun kidasta.

Kirjoitin 1.8.2014 blogin otsikolla Putinin jälkeinen Venäjä nyt osa 1, ja sitten puolen vuoden välein kaksi osaa lisää, ajatuksella joka on yhä voimassa: Meillä annetaan jostain syystä ymmärtää, että kaikki jatkuu ennallaan kunnes Putin eläköityy, joten jatketaan uus-yya-linjauksia ja hymistelyä. Muistamme hämärästi, miten usein itänaapurin johto on eläköitynyt normaalisti, saati luopunut länsimaisittain normaalisti vaalien tai tekstariskandaalin kautta. Putinin valta ja kannatus eivät ole ikuista, mutta teeskentelemme kuin se olisi.

Meidät suomalaisetkin sitoutetaan hyvinkin kattavaan kansainvälisen yhteisön erityisesti meille raskaaseenkin vyönkiristyspakoterintamaan yhteistä vihollista ja häirikkövallankäyttäjää vastaan. Onnistuessaan hanke tarkoittaa lähtölaskentaa ja hyvästijättöä ei vain Putinin linjalle ja politiikalle, vaan myös Putinin hallinnolle. On väärin uhrautua raskaasti ja samalla heikentää onnistumismahdollisuuksia.

Antoi Putin sitten periksi lyhyen tai pitkän viivytystaistelun jälkeen, meidän on hyvä saada jo nyt myös pohtia asian mukanaantuomia uusia kansallisia ja kv. näkymiä. On siis suuri todennäköisyys (tai jopa peitelty päätavoite), että Putin joutuu väistymään tavalla tai toisella. Tämä riskimomentteineen on tunnustettava kiertelemättä. Muussa tapauksessa leikkisimme ihan liian kallista ja vaarallista leikkiä. Kyse on vauhkoontuneen ja vaarallisen karhun jahdista ja vähintään rauhaanpakottamisesta nukutuspiikein, vaikka termistö sen ympärillä kuulostaisikin viattomalta vertaiskeskusteluun motivoinnilta kukkahattukielikuvineen.

Kun tällaista tehdään, on tiedettävä mitä tekee. Tulee mieleen rakennemuutos, joka on tehtävä hallitusti. Yritetään minimoida ylimääräinen loiskiehunta. Lakataan teeskentelemästä money talks -perusteella Putinin ystävää kun ei kerran olla. Tuskin kukaan jotain periaateänkyrää lukuunottamatta haluaa myöskään sitoutua häneen tai Putinin - Duginin linjaan samalla tavalla kuin jotkut paavoväyryset yrittivät 1990-luvulla ryhmittyä jälki-yya-henkisesti Janajevin juntan ympärille. Mehän uskomme, että pakotteet ovat hyväksyttävä kuluerä niistä kärsiville yrittäjille ja veronmaksajille ja poliittinen uhraus maallemme. Kiristämme vyötä arvojemme puolesta.

Seuraavassa vaiheessa sitten Venäjä voi joutua nykyistä mieluisamman tai vastenmielisemmänkin johdon alaisuuteen. Tai hajoaa ehkä paikallisten valtakeskusten/joukkioiden epämääräiseen kontrolliin/kaaokseen. Tärkeintä tottakai olisi, ettei jouduta sisällissotaan, ei ainakaan uloseskaloituvaan. Balkan Jugoslavian hajoamissotineen on oikeasti mielet vakavoittava vertauskohta, josta Krimin ja Ukrainan erilaisten aate/asejoukkioiden surullisen pateettiset sloganit ja viittaukset toisen maailmansodan kansallisuus- ja ideologiajakoihin valitettavasti muistuttavat.

Tämä asettaa erityisen huomion sille tavalle, jolla suhtaudumme Venäjän kaikenkattavan massiivisen valtiopropagandan tuottamisen kehittymiseen ja siihen ennaltavaikuttamiseen. Oranssi vallankumous ei valitettavasti ole kovin potentiaalinen kehityskulku. Vastuullisten piirien velvollisuus on tässä tilanteessa mahdollisuuksiensa mukaan yrittää puuttua rauhanomaisesti Venäjän sisäisiin asioihin venäläisten ja vähemmistökansallisuuksien vapaan tiedonsaannin ja kansalaisoikeuksien parantamiseksi. Yhteistyö varsinkin laillisten NGO-piirien kanssa voi muodostua hyvinkin keskeiseksi, Venäjää ei jätetä!

Ymmärrän, että vähäistäkään paniikkia ei haluta lietsoa, eikä itänaapurimme johtajanpaikkoja ja lakipykämuutoksia ole syytä arpoa julkisesti ennen Putinin lähtöä. Mutta kansalaisilla on oikeus ja joskus velvollisuuskin spekuloida. Se purkaa pahimpia paineitakin toivottavasti myös terapeuttisessa mielessä ääriaineksia hilliten. Vapaat länsimaisittain hyväksyttävät demokraattiset vaalit tulisivat olla henkilövalintojen perustana, mikä edellyttää tiedonvälityksen täysremonttia. Suomen venäläinen yhteisökin voi varmasti tarjota arvokkaita kontribuutioita kansalaisyhteiskunnan ylösajossa.

Olisi väärin ja älyllisesti epärehellistä verrata Putinia demokratisoinnin ja vapauden vastustajana loppuaikojensa periksiantamattomaan Hitleriin bunkkerissaan. Niin myöskin loppuaikojensa keskustelevaan Gorbatshoviin. Oikeaanosuvampi vertauskohta olisi ehkä loppuaikojensa Milosevic, eli jotain siltä väliltä. Häijy ja epäluotettava neuvottelukumppani yhtä kaikki.

Jugoslavian hajoamissotien kaltainen kehityslinja on estettävä Venäjän federaatiossa kaikin keinoin. Mahdolliset autonomiapyrkimykset ja itsenäistymiskehitykset alueilla tulee käsitellä sivistyneellä tavalla siinä missä Krimin miehitys ja laittomat kansantasavallat alkajaisiksi puretaan hyvässä järjestyksessä.

Niiden, joilla on suhteita Venäjän valtakoneiston osasiin, viranomaisiin, instansseihin, yksittäisiin silovikeihin, oligarkkeihin, valtiollisiin ja aitoihin kansalaisjärjestöihin, bisnes- ja kulttuuriväkeen, tehkööt parhansa jotta viesti tulisi ymmärretyksi: vallanvaihdos voisi olla mielellään lyhyt ja kaikille kivuton niin että Venäjästä tulisi mahdollisimman normaali maa, jonka kanssa suhteet/bisnes voivat realisesti nopeasti normalisoitua aikuisten oikeasti, ja myös näkymät Karjalan palautukselle kehittyisivät ihmiskasvoiselle tasolle: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172961-p...

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Hyvä kirjoitus ja hyviä huomioita, kiitos!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minun sukupolveni ehti kulkea turistireissuilla Leningradin tietä. Autoilijat tapasivat pysähtyä Olginon motellissa. Siellä ja hotelli Evropeiskajassa tapasi aina mielenkiintoisia ihmisiä.

Pietarissa olen käynyt työmatkalla vain kerran, olin selvittämässä telealan markkinatilannetta. Moskovan tie on varmasti tänäkin päivänä Pietarin tietä tärkeämpi, siihen aikaan 1990-luvulla tärkeät asiat hoidettiin Boris Jeltsinin urheiluministerin (!) kautta. En nyt muista hänen nimeään eikä minulla ole juuri muistiinpanojakaan noista vanhoista ajoista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos läntinen rahaeliitti käyttää samoja metodeja kuin Putinin oligarkit niin mitä merkitystä länsiorientaatiolla on. Ei mitää, sanahelinää. Ilmankos Halla-aho ja Janitski vetivät yhtä köyttä kunnes tuli henkilökohtsinen skisma. Mitään syvempää poliittista eroa ei kavereilla ole.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vakoiluskandaali: Entinen FSB:n eversti teki mutkan Norjan, Ruotsin ja Suomen kautta ja palasi Venäjälle. Lähdekritiikkiäkin saa esittää.

https://www.aldrimer.no/secret-arctic-spy-row/

Jukka Laine

Eu:lla ja Yhdysvalloilla on omat veroparatiisit joissa eliitin varat ovat suojattu. Oligarkeja vai keitä lienevät. Järjestelmä on demokraattisempi kuin venäläisten?

Tervetuloa vapaakauppa ja mahdollisuus rekisteröidä nimettömänä peiteyritys Yhdysvaltoihin. Mitä kokoomus sanoo? Presidentti sanoi että veronkierron aika on ohitse. Paitsi Yhdysvaltojen ystäviltä ja eurooppalaiselta eliitiltä. Tämä oli Ylen merkittävin veropaljastus. hys hys...

http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suuri...

Olisi ollut hämmästyttävää jos Venäjä olisi sallinut amerikkalaisten pääsyn vapaasti Mustallemerelle venäläisille strategisesti tärkeälle alueelle, jossa on myös merkittäviä luonnonvaroja. Pakotteiden myötä G-7 maat mitätöivät järjestönsä.

Hollantilaiset äänestivät Ukrainan ja EU:n välistä assosiaatiosopimusta vastaan. EU:lla on oma laajenemiskomissaari mikä saattaa kuulostaa joistakin historiantuntijoista aika pahalle. Lento MH-17 oli täynnä hollantilaisia matkustajia ja kone ammuttiin alas pari tuntia sen jälkeen kun EU oli päättänyt olla lisäämättä pakotteita Venäjälle omaan jalkaan ampumisena. Hollannissa asuu kriittisiä ihmisiä?

Matkustajakonetta ei ammuta alas vahingossa alas 10 kilometristä. Ohjusjärjestelmät tunnistavat signaalin jota koneet lähettävät. Myös älypuhelimella voi tunnistaa kohteen. Kone varmasti ammuttiin alas tahallisesti, koska vahingossa sitä ei voi ampua.

https://www.flightradar24.com/60,15/6

Aikooko länsi kaataa Putinin ja hajoittaa BRICS maiden liiton uhriutumalla? Amerikkalaispankki sai 5 miljardin sakon subprime-kriisistä. Muu maailma, mm. Suomi, maksoivat huomattavasti kovemman hinnan. Lännen tikkarin nuoleskelu ei ole tuonut menestystä tavallisille ihmisille.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Lueskelin netistä Forssan ohjelmaa ja kaivoin jopa komerosta esille isovaarini vuosisadan alkupuolen työväenkalenterit, mutta missään niissä ei sanottu, että oikeaoppisen sosialidemokraatin tulee edistää väkivaltaisten kleptokraattien taloudellista etua työväenaatteen ja maailmanrauhan kustannuksella.
Ehkäpä toveri Lipponen osaa osoittaa minulle ymmärrykseni puutteet?

Esko Ahoa en osaa paheksua; hänen toimintansa on täysin linjassa alkiolaisen nihilismin kaikkein esimerkillisimpien perinteiden kanssa.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Hyvä kirjoitus. Piti itse hälyyttää samasta aiheesta. YLE:n uutinen Lipposen arktisesta projektista ei maininnut sanallakaan Venäjää ja EU:n talouspakotteita. Aamulehti sen sijaan eilisen artikkelin viimeisessä lauseessa siteerasi yrityselämän edustajaa, joka muisti mainita Venäjästä.

Nämä Lipposet ja Ahot kuuluvat maamme selkärangattomiin, jotka tulisi laittaa pikemminkin vankilaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

jotka tulisi laittaa pikemminkin vankilaan.
Juuri näin puhuttiin vastaavasti Kekkosen aikaan mutta nyt on suomettumisen suunta USA.
Mikään ei Suomessa ole muuttunut!

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Miksi kepu on niin paljon kallaallaan Venäjälle oli siellä mikälainen hallinto tahansa. Venäjälle nämä epäluotettavat kepulaiset ovat kuin taivaan lahja mutta Suomelle ei, he pyrkivät taas kerran tekemään Suomesta Venäjä riippuvaista maata. Mihin Ruotsi tarvitsee Venäjää, miksi heidän maataloudelleen ei ole tullut nimeksikään vahinkoa boikotista? Siksi että he tuntevat Venäjän paljon paremmin kuin Suomi. Emme ole oppineet mitään puu tulleist , milloin on elintarvikkeista löydetty pöpöjä, milloin on ollut kaksois laskutusta ja monenlaista muuta jäynää . Nämä jäynät johtuvat vai siitä että me itse annamme Venäjälle mahdollisuuden määrätä meitä ja joku meikeläinen saa sulan hattuunsa kun muka on ratkaissut kiistan. Sellaisen kiistan jota minkään muun maan kassa ei voi olla. Nyt vain olisi suunnistettava kohti länttä niinkuin Ruotsi on tehnyt ja heillä menee hyvin johtuen siitä että heillä ei ole ollut Kekkosia, Ei Niinistöjä vaan aina ovat olleet osa länttä joten siellä on politiikka ollut paljon rehellisempää eikä mitään Kekkosen ajan painolastia, mikä meille on tulossa takaisin hyvää vauhtia. Rajasopimus oli yksi sellainen tosi huono verrattuna Natomaa Norjan ratkaisuun.Kun meillä on pitkä raja Venäjä kanssa pitäisi riippumattomuutemme taata liitymällä Natoon jos olisi niin lyhyt kuin Norjalla on ei se olisi kovinkaan tarpeellista,omat voimat riittäisivät nyt ei, joten johtajamme ovat koko ajan peloissaan ja Venäjä tietää ja kokeilee sen aika ajoin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Äärikonservatiivit ja räyhäoikeisto näyttää kaivavan poteroita 1930-luvun malliin. Raja railona aukeaa. Verta pakkiin, kansan kustannuksella?!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Missä? Tätä juttua tuskin viitsit lukea : D

Käyttäjän RikuKeski-Rauska kuva
Riku Keski-Rauska

Aika erikoinen tulkinta, kun ottaa huomioon kirjoituksen varsin inhimillisen näkökulman. Sikäli tietenkin tuttua argumentaatiota, sillä tämä sama levyhän soi laitavasemmiston soittimessa mm. 70-luvulla. Joko tapauksessa kovin kylmäkiskoista puhetta KTP:n edustajalta, jonka luulisi olevan huolissaan kovasta kapitalismista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kommunistinen työväenpuolue Ktp taistelee kaikenlaista kapitalismia vastaan Suomessa. Veljespuolueemme Venäjän kommunistinen työväenpuolue Vktp taistelee samaa vihollista vastaan Venäjällä.

Emme halua, että äärikonservatiivien ja uusoikeistolaisten höyrypäiden joukko ajaa Suomen ja Venäjän työtätekevät toisiaan vastaan. 1930-luvun haikailu ja Nato-kiima on vaarallinen yhdistelmä!

Toimituksen poiminnat