Riku Keski-Rauska

Voiko Nato-kiima tarttua?

Jos Suosikki-lehteä vielä julkaistaisiin, en ihmettelisi jos sen Bees & Honey -palstalla esitettäisiin seuraava kysymys: ”mikä on tämä paljon puhuttu Nato-kiima, voiko se tarttua wc-istuimesta ja mistä sen tunnistaa?”

Nato-kiima on käsite, jota on helppo käyttää, mutta sitäkin vaikeampi määritellä. Käsitteestä tekee erityisen kiusallisen se, että sitä käytetään niin median kuin poliitikkojen keskuudessa varsin löysästi. Viimeisen havainnon tästä käsitteestä tein Maaseudun Tulevaisuudessa, jossa Pekka Ervasti laukoi puskista seuraavaa: ”helpompi on vahtia kapallinen kirppuja kuin instituutillinen Nato-kiimaisia ja russofobisia tutkijoita.” Tällä hän tietenkin viittasi UPI:n Venäjä-raporttiin.

Allekirjoittanut sai tuta termin alkukesästä, kun Satu Taavitsainen (sd.) ei tyytynyt kritisoimaan ainoastaan blogikirjoitustani ja osoittamaan siinä esitettyjen argumenttien heikkoudet, vaan tyytyi leimaamaan allekirjoittaneen Nato-kiimaiseksi. Twitter-viestissä asia puettiin seuraavaan asuun: ”kokoomuksen nato-kiiman haistaa kauas. Puoluekokous kuin nuori orilauma.”

No, joka tapauksessa analyyttisempää vastinetta en ole tähän päivään mennessä saanut, ja koska termi on yhä varsin laajassa ja epämääräisessä käytössä, on nyt sopiva aika perehtyä Nato-kiiman anatomiaan ja ehkäpä jopa yrittää pohtia, että miten tällaisen Nato-kiimaisen henkilön voisi tunnistaa.

Koska en ole lääkäri enkä etenkään eläinlääkäri, jouduin ensin tekemään vähän taustatutkimusta. Googlaamalla päädyin erään oriaseman kotisivulle, jossa aiheesta todettiin mm. seuraavaa:

On tärkeää tuntea tammojen yksilöllinen käyttäytyminen ja reaktiot, jotta kiiman tunnistaisi käyttäytymisestä. (…) Osa tammoista on aivan kuin jatkuvasti kiimassa. Kiiman näköinen käyttäytyminen voi olla jokapäiväistä ja häiritä normaalia käyttöä. Syitä tähän on useita.

Sain myös tietää, että eräs tammanomistaja oli oppinut tunnistamaan kiiman siitä, että ”tamma katseli veräjälle päin”. Tämän havainnon jälkeen mies tiesi soittaa oriasemalla ja saattoi sopia tamman tuomisesta. Seuraavaksi eksyin elainlaakari.fi -sivustolle, josta selvisi, että kiimalla voi olla jopa neljä vaihetta. Näin siis ainakin narttukissoilla:

Kissan kiimassa on neljä vaihetta: esikiima, varsinainen kiima, jälkikiima ja kiimojen välinen aika. Esikiimaan ei liity mitään erityisiä oireita, se kestää muutaman päivän. Varsinaisessa kiimassa nartun käytös muuttuu. Kissa on selkä köyryssä, ja kääntää häntäänsä sivulle. Ruokahalu saattaa heiketä. Varsinaisen kiiman pituus vaihtelee muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Pelkästään tämän luettuani saatoin kuulla korvissani kissan mouruamista. Kaikesta informatiivisuudesta huolimatta jouduin toteamaan, ettei Maaningan oriaseman tietopaketti tai elainlaakari.fi -sivustot auttaneet Nato-kiiman ymmärtämisessä; potentiaaliset Nato-kiimaiset eivät ole tammoja eivätkä häntäänsä sivulle kääntäviä kissoja. Vielä mahdottomammaksi asia muuttuisi jos vielä pitäisi tietää, missä vaiheessa kenenkin Nato-kiima on.

Sitten aivan sattumalta kuulin aihetta sivuavan kaskun, joka tuntui tarjoavan yhden selitysmallin. Kaskun mukaan ”hurmioituneen” porvarin tunnisti ainoastaan ”jäykistyneestä katseesta”. Tämän kuultuani palasin mielessäni tammoihin. Jäin miettimään: onko sittenkin niin, että sama päti myös Nato-kiimaisten kohdalla? Olisiko Nato-kiimainen henkilö tunnistettavissa vain Natoon päin suunnatusta jäykistyneestä katseesta? Jos näin on, niin sitten meni vaikeaksi tämä homma.

 

Riku Keski-Rauska

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Tämän tädin natokiima alkoi jo 60 -luvulla joten mistähän sen lie tunnistanut silloin ja nyt? Mielenkiintoista pohdiskelua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Katselitko jo silloin "veräjälle päin"?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos 1960-luvun alussa katsoi - ei veräjälle vaan - Venäjälle, Novosibirskiin päin, saattoi ns. noottikriisistä saada esikiimaisen NATO-tartunnan. :))
Sen latenttivaihe onkin sitten yleisistä syistä johtuen kestänyt aika kauan...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Nato -kiiman alku lienee Saksan kristillisdemokraattisessa puolueessa, joka kysyi konsulttitoimistolta neuvoa äärioikeiston nousuun. Joukko äänestäjiä oli lipumassa pois ulottuvilta. Konsulttifirma suositteli ulkopoliittisten uhkien korostamista.

Tätä sitten tehtiinkin, korostettiin hiukan. Samaan innostui demokraattipuolue USAssa, siellä kun on pulmana tietynlainen yhteiskunnallinen stagnaatio ja demokraatit ajattelivat kaapata militantteja republikaaneja riviinsä korvaamaan syrjäytyviä, passivoituvia ja teknisesti äänestyskelvottomia kannattajia.

Suomi ja Ukraina ovat mielenkiintoisia näyttämöitä. Täällä asuu valkoisia ihmisiä, ja olemme molemmat eksoottisia ja kaukana. Vuosikymmeniä olemme seuranneet pommeja ja raketteja tummempien ihmisten mailla, ja nyt tuli yllättävä päänavaus Ukrainassa. Valkoisten ihmisten sota! Ne ihmiset eivät kuitenkaan ole meitä, mutta näyttävät melkein meiltä! On mahdollisuus eläytyä. Entäpä, jos sama melskaus tapahtuisi täälläkin?

Nato -kiiman voi käsittää konservatiivisen aivorakenteen omaavan henkilön yhteiskunnalliseksi heräämiseksi. Vasemmisto nukkuu, minkäänlainen leikkaaminen, syrjiminen tai vähättely ei tunnu herättävän heitä. Oikeiston yhteiskunnallinen herääminen on hyvin samanlainen kuin vasemmmistonkin olisi, se vaatii jotakin militanttia, uudenlaisia koppalakkeja ja prenikoita, ehkä ihan uusi lippu. Lisää sinistä! Veren pitää virrata ja rakettien paukkua, ainakin uhkakuvissa. Kaiken silaa horisontista horisonttiin ulottuva massamediapeltikatto.

Pitkän aikaa persuilla oli ainoa toimiva VASTUSTAMISEN kanava. Vihreät eivät enää aja alas ydinvoimaa, vasemmisto ei jaksa vastustaa porvaria ja kokoomuksella oli pitkä hymypoikavuosikymmen. Samaan aikaan persut vastustivat EU:ta, euroa, maahanmuuttoa ja ties mitä, ja saivat äänijytkyjä.

Nyt on viimeinkni löydetty establishmentille ja siihen samaistuville yhteinen vastustamisen muoto: vastustetaan Venäjää. Hymypoikalinjaa on silti jäljellä, siksi pitää sanoa kyllä EU:lle, integraatiolle, globalisaatiolle, työn tehostamiselle, eurolle, kilpailukykytalkoille ja Natolle. Sillä tavalla saadaan Suomi nousuun aina ballististen ohjusten ratakorkeuksille!

Eteenpäin ilman vaihtoehtoa!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Nato-kiima tuskin on tarttuvaa sorttia. Suomi on täynnä kiiman estävää immuniteettia, joka on saatu osin äidinmaidossa, osin suoraan idästä. Entinen Neuvostoliitto oli, ja on edelleen, monille se särkynyt unelma ja sieltä tullut neuvostoliittotartunta elinikäinen.

Neuvostoliittotartuntaa ei voi hoitaa tieteen keinoin tai faktaperustein. Kuten sairaudet yleensä, se on muuttanut varsinkin vanhempien ihmisten aivokuorta pysyvästi. Ervastin tapaiset vanhat ukot eivät enää osaa juuri muuta kuin toistaa levyä suloisilta 60- ja 70-luvuilta. Kun aivotoiminta jossain vaiheessa alkaa näyttää sähkökäyrällä lähes viivaa, eloa siihen saa mainitsemalla USA tai visuaalisella tasolla näyttämällä punalippua.

En itse ole huolissani kiimasta. Tällä iällä se alkaa olla tavoiteltavaa ja jos sellainen todetaan, mikä sen hienompaa. Neuvostoliittotartuntahan voi aiheuttaa kyvyttömyyttä, mikä on todettavissa jo tilastoista, erityisesti noilla vanhoilla punaparroilla.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tuo onkin kiinnostava juttu, että pitkäaikainen pelko voi muuttaa aivorakenteita pysyvästi ja sen myötä voidaan ehdollistua avuttomuuteen. Se tavallinen ilmiö, mitä esiintyy eläimilläkin. Ehkä suomettumisessa on tästä kysymys.

USA:ssa mm. sodasta palanneiden veteraanien posttraumaattista oireyhtymää on saatu hoidettua kielletyillä aineilla kuten MDMA:lla. Vaikutuksen aikana henkilö pelokkuuss sammuu 2-4 tunnin ajaksi ja hän kykenee käsittelemään sen myötä laajemmin traumatisoivaa kokemustaan. Toinen aineryhmä ovat klassiset psykedeelit, jotka ovat nousemassa uudelleen psykiatrian työkalupakkiin rohkaisevien tutkimustulosten kautta. Niiden avulla psykiatri voi ohjata ajattelua, jotta voidaan päästä alitajunnan lukkoihin käsiksi.

Teoriassa voisi ajatella, että näitä voisi käyttää jopa suomettumiseen, jos sille löytyy todella tieteellistä näyttöä, että kyseessä on neurologinen ilmiö.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Eli syvälle tajuntaan juuttunut nato-kiima voitaisiin parantaa psykiatrien ja kyseisten kiellettyjen aineiden avulla? Hienoa :) Saadaan sairaat parannettua. Pään sisäinen ongelma se kuitenkin on.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #8

Mikä vain juuttunut ajatusrakennelma, mikä estää ajattelemasta rakennelman ulkopuolisesti. Tällaisia juuttuneita ajatusrakenteita löytyy jokaisesta aatteesta ja poliittisesta puolueesta sekä minun että sinun päästä. Naton suhteen en ole havainnut, että olisi pahasti juuttunut puoleen tai toiseen, vaan vastaanotan kiinnostuneena molempien "leirien" näkemystä ja myös leirien ulkopuolisten ihmisten.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Minun immuniteettini on saanut aikaan kreikkalainen ystäväni joka vuosikymmenien kuluessa on kertonut kreikkalaisten USA käsityksestä.
Kreikkaan junailtu sotilasjuntta on edelleen kreikkalaisten muistissa.
Hän ihmettelee pohjoismaiden USA ihannointia jota ei esiinny eteläeuropan maissa.
Kumpikin suurvalta vehkeilee myös köyhä Venäjä ja vain toinen luonnonrikkauksia omaava on vaarallinen Suomen ostokykyiselle vesijättömaalle.
Suomen ainoa luonnonvara on ihmiset, jotka on vaikea valloittaa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kreikassakaan se viisaus elää, kommunismi oli saada vallan koko maassa ja seko niitä vielä riepoo kun eivät onnistuneet?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #14

Tämä kreikkalainen liikemies kertoo myös että demokratia olisi Kreikasta kotoisin. Sotilasjuntta oli länsimainen keksintö Kreikalle.
Ei tässä pulmusia ole kukaan.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

En nyt heti muista mutta jonkun asteen sukulainen tuo nato on onko se kiima sopivaa kun en ole varma mitenkä läheinen sukulainen se nato on . terv tepivaari

Jukka Laine

Sotatraumat ruokkivat aggressioita ja halua liittoutua sotilaallisesti naapuria vastaan. Taloudellinen köyhtyminen kansakuntana ja elintason lasku johtavat siihen että halutaan suojella isänmaata. Kun ei muuta osata niin uhkaa aletaan torjua ostamalla pyssyjä ja syyttämään muita omasta kyvyttömyydestä uudistautua.

Tämä näkyy myös EU tasolla. Nyt pitäisi rakentaa Eurooppaan yhteinen armeija, kun unioni on hajoamassa sisäisiin kiistoihin ja myös Nato on vakavissa sisäisissä ristiriidoissa ja Yhdysvaltojen vakaus on myös heikentynyt sisäisten ongelmien takia ( taloudellinen eriarvoistuminen, keskiluokan kurjistuminen, rotukiistat).

Kun kasvaa henkisesti ja ehkä fyysisestikin ulos suosikkilehden ajoista, niin alkaa nähdä maailmassa myös uusia ongelmia ja sisäistämään ihmisrodun luonnetta. Teemme juuri sitä mistä syytämme naapuria.

Käyttäjän AuvoRyynnen kuva
Auvo Ryynänen

Jotkut tosiaan sekoittaa biologian ja lisääntymiseen liittyvät termit ja turvallisuuspolitiikan. Kertoo paljon asiantuntemuksen tasosta :-D

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onko Putin-kiiman oireisto samankaltaista Nato-kiiman kanssa?

Jotakin tällaista kenties? https://www.youtube.com/watch?v=kfQ2ch8V4g8

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Jospa me Suomessa oltas vaan kiimassa Suomeen terv tepivaari

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Voiko Nato-kiima tarttua? Vastaus: Ei voi.

Väittelyssä esitetään väitteitä - argumentteja. Natoon liittymisen vastustajat ovat sitä mieltä, että Natoon myönteisesti suhtautuvat ovat kiimassa. Kiima viittaa eläinkunnassa esiintyvään lisääntymisvietin ilmentymään. Ihmisten kohdalla kiima mainitaan pornografisissa yhteyksissä.

Demarien Satu Taavitsainen: ”kokoomuksen nato-kiiman haistaa kauas. Puoluekokous kuin nuori orilauma.” = Kokoomukselaiset eivät Taavitsaisen mielestä ole rationaalisesti ajattelevia ihmisiä vaan kiimaisia eläimiä. Ihmisryhmiä, joista ei pidetä, on ennenkin verrattu eläinkuntaan. Juutalaisia verrattiin mm. rottiin ja heidän kerrottiin olevan mm. äärimmäisen ahneita. Vastustajan epäinhimillistäminen on sinällään hyvin toimiva keino.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Riku, olet hyvässä seurassa. Suvi-Anne Siimes tietääkseni on ensimmäinen julkisesti leimattu natokiimainen. Siimes oli silloin vasureiden johtaja kun vanhat änkyräkommunistit, siis miespuoliset taistolaiset, syyttivät häntä tästä taudista. Luultavasti oli yksi syy, miksi Siimes vaihtoi puoluettä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllähän vanhempi henkilö hiukan hämmästellen ihmettelee, että miksi halutaan istua sellaisen pommin päälle, jonka tulilangat ulottuvat USA:han, Afganistaniin, Etelä-Kiinan merelle, Ukrainaan, ja ties minne.

Aiemmin oli vain yksi tulilanka itään. Nytkään se ei lähde minnekään. Tulee mieleen, että todellakin halutaan kokea pelkoa maksimaalisesti. Joku nuorkokoomukselainen ei enää saa kiksejä muista extreme -lajeista? Kansakunta mukaan pelkäämään?

Nyt vasemmisto heittämään peliin moraliteetteja. Tuomitaan kaikki niin kuin 1970-80 -luvulla. Pelon voi voittaa ylimielisyydellä!

Toimituksen poiminnat